*EN Вештачка интелигенција

Apple plaća odštetu vlasnicima iPhone-a zbog namernog usporavanja uređaja

Summary

Vlasnici starijih modela iPhone telefona konačno su počeli da dobijaju odštetu od kompanije Apple zbog namernog usporavanja njihovih uređaja. Slučaj koji je poznat kao „baterigejt“ započeo je 2017. godine kada je otkriveno da Apple namerno usporava rad procesora u starijim […]

Apple plaća odštetu vlasnicima iPhone-a zbog namernog usporavanja uređaja

Vlasnici starijih modela iPhone telefona konačno su počeli da dobijaju odštetu od kompanije Apple zbog namernog usporavanja njihovih uređaja. Slučaj koji je poznat kao „baterigejt“ započeo je 2017. godine kada je otkriveno da Apple namerno usporava rad procesora u starijim modelima iPhone telefona putem softverskih podešavanja iOS operativnog sistema.

Kompanija je prvobitno objasnila da se ovakva praksa koristi kako bi se sačuvala baterija i izbegli neočekivani prekidi rada uređaja. Međutim, vlasnici iPhone telefona u Sjedinjenim Državama nisu bili zadovoljni ovim objašnjenjem i pokrenuli su kolektivnu tužbu.

Spor je trajao do 2020. godine kada je Apple pristao na nagodbu. Poslednja žalba u ovom slučaju okončana je prošlog leta, otvarajući put za isplatu odštete koja iznosi ukupno 500 miliona dolara.

Ova nagodba odnosi se na modele iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus i prvu generaciju iPhonea SE. Vlasnici koji su se pridružili kolektivnoj tužbi imaće pravo na odštetu u iznosu od 92,17 dolara po uređaju.

Ova isplata odštete predstavlja razrešenje spora između Apple-a i vlasnika starijih iPhone modela. Dok neki smatraju da je ova nagodba adekvatna, drugi još uvek izražavaju nezadovoljstvo zbog namernog usporavanja uređaja.

FAQ:
Q: Koji su modeli iPhone-a uključeni u ovu nagodbu?
A: Nagodba se odnosi na modele iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus i prvu generaciju iPhonea SE.

Q: Kakva je visina odštete koju će vlasnici uređaja dobiti?
A: Vlasnici uređaja koji su se pridružili kolektivnoj tužbi imaće pravo na isplatu odštete u iznosu od 92,17 dolara po uređaju.