*EN Вештачка интелигенција

Apple dogovara saradnju sa izdavačima vesti za obuku veštačke inteligencije

Summary

Apple kompanija je započela pregovore sa nekim od najvećih izdavača vesti u cilju licenciranja njihovih arhiva vesti. Ove informacije bi se potom koristile za obuku generativnih sistema veštačke inteligencije, prema izveštaju The New York Times. Prema navodima izvora, Apple je […]

Apple dogovara saradnju sa izdavačima vesti za obuku veštačke inteligencije

Apple kompanija je započela pregovore sa nekim od najvećih izdavača vesti u cilju licenciranja njihovih arhiva vesti. Ove informacije bi se potom koristile za obuku generativnih sistema veštačke inteligencije, prema izveštaju The New York Times.

Prema navodima izvora, Apple je u razgovoru sa raznim medijskim kućama, uključujući Conde Nast, NBC News i IAC. Pregovori se odvijaju u vezi višegodišnjih ugovora koji bi mogli vredeti najmanje 50 miliona dolara.

Reakcija izdavača na ponudu Apple-a nije jednoznačna. Dok bi neki mogli videti prednosti i mogućnosti saradnje, drugi su zabrinuti zbog mogućih pravnih obaveza koje bi proizašle iz korišćenja njihovog sadržaja od strane Apple-a.

Prema izvorima iz The New York Times-a, izdavači se nalaze u nejasnoj situaciji zbog nedovoljno jasnih planova koje Apple ima za upotrebu vesti i generativnih sistema veštačke inteligencije.

Ova vest o saradnji Apple-a sa izdavačima otvara niz pitanja o budućnosti novinarstva i ulozi veštačke inteligencije u informacionom dobu.

Frequently Asked Questions (FAQ)

1. Koje vesti bi Apple koristio za obuku svojih veštačkih inteligencija?

Apple bi koristio arhive vesti iz različitih izvora, uključujući medijske kuće Conde Nast, NBC News i IAC.

2. Kako bi ova saradnja mogla uticati na izdavače vesti?

Saradnja sa Apple-om bi mogla imati različite efekte na izdavače. Dok bi neki mogli videti prednosti i mogućnosti za širenje svog sadržaja, drugi su zabrinuti zbog pravnih obaveza i nejasnih planova kompanije.

3. Koja je uloga veštačke inteligencije u ovom kontekstu?

Veštačka inteligencija se koristi za obuku sistemskih generacija i analizu velike količine podataka. U ovom slučaju, Apple bi koristio veštačku inteligenciju za obuku svojih generativnih sistema na osnovu arhiva vesti iz izabranih medijskih kuća.

4. Kako ova saradnja može uticati na budućnost novinarstva?

Saradnja Apple-a sa izdavačima i korišćenje veštačke inteligencije za obuku novinarskih sistema može otvoriti nove perspektive u načinu na koji se vesti stvaraju i distribuiraju. Ovo može dovesti do novih inovacija u oblasti novinarstva.