*EN Вештачка интелигенција

Apple kompanija započela pregovore sa vodećim izdavačima vesti radi licenciranja arhiva

Summary

Apple kompanija se trenutno nalazi u pregovorima sa nekim od najvećih izdavača vesti u cilju licenciranja njihovih arhiva vesti za obuku svojih generativnih sistema veštačke inteligencije, prema izveštaju The New York Times. Ovi arhivi bi se koristili za razvoj i […]

Apple kompanija započela pregovore sa vodećim izdavačima vesti radi licenciranja arhiva

Apple kompanija se trenutno nalazi u pregovorima sa nekim od najvećih izdavača vesti u cilju licenciranja njihovih arhiva vesti za obuku svojih generativnih sistema veštačke inteligencije, prema izveštaju The New York Times. Ovi arhivi bi se koristili za razvoj i unapređenje veštačke inteligencije u stvaranju vesti.

Kompanija je u kontaktu sa raznim medijskim kućama, uključujući Conde Nast, NBC News i IAC, sa ciljem postizanja višegodišnjih ugovora koji bi mogli vredeti najmanje 50 miliona dolara. Međutim, reakcije izdavača na ovu ponudu nisu jednoznačne.

Dok neki izdavači vide prednosti i mogućnosti saradnje sa Apple-om, drugi su zabrinuti zbog potencijalnih pravnih obaveza i nedovoljno jasnih planova koje kompanija ima za korišćenje njihovog sadržaja. Izdavači se suočavaju sa neodređenom situacijom, budući da nisu sigurni kako bi Apple koristio njihove vesti i generativne sisteme veštačke inteligencije.

Ova saradnja između Apple-a i izdavača vesti otvara niz pitanja o budućnosti novinarstva i ulozi veštačke inteligencije u informacionom dobu. Kako tehnologija napreduje, sve više se koristi u stvaranju i distribuiranju vesti. Ova saradnja može imati različite efekte na izdavače, uključujući povećanje vidljivosti i širenje njihovog sadržaja, ali i potencijalne pravne i etičke izazove.

Veštačka inteligencija ima ključnu ulogu u ovom kontekstu. Ona omogućava analizu velike količine podataka i obuku sistema za generisanje vesti. Apple bi koristio veštačku inteligenciju kako bi unapredio i obučio svoje generativne sisteme na osnovu arhiva vesti iz izabranih medijskih kuća.

Ova saradnja može imati značajan uticaj na budućnost novinarstva, otvarajući nove perspektive i inovacije u načinu na koji se vesti stvaraju i distribuiraju. Sa sve naprednijom tehnologijom, novinarstvo se menja i prilagođava novim mogućnostima. Saradnja Apple-a sa izdavačima je samo jedna od mnogih promena koje nas očekuju u ovom dinamičnom okruženju.

Česta pitanja (FAQ)

1. Koje vesti bi Apple koristio za obuku svojih veštačkih inteligencija?

Apple bi koristio arhive vesti iz različitih izvora, uključujući medijske kuće Conde Nast, NBC News i IAC.

2. Kako bi ova saradnja mogla uticati na izdavače vesti?

Saradnja sa Apple-om bi mogla imati različite efekte na izdavače. Dok bi neki mogli videti prednosti i mogućnosti za širenje svog sadržaja, drugi su zabrinuti zbog pravnih obaveza i nejasnih planova kompanije.

3. Koja je uloga veštačke inteligencije u ovom kontekstu?

Veštačka inteligencija se koristi za obuku sistemskih generacija i analizu velike količine podataka. U ovom slučaju, Apple bi koristio veštačku inteligenciju za obuku svojih generativnih sistema na osnovu arhiva vesti iz izabranih medijskih kuća.

4. Kako ova saradnja može uticati na budućnost novinarstva?

Saradnja Apple-a sa izdavačima i korišćenje veštačke inteligencije za obuku novinarskih sistema može otvoriti nove perspektive u načinu na koji se vesti stvaraju i distribuiraju. Ovo može dovesti do novih inovacija u oblasti novinarstva.