*EN Вештачка интелигенција

Notepad dobija nove AI mogućnosti za pisanje – šta to znači za korisnike?

Summary

Microsoft je najavio da će unaprediti Notepad, jednu od najstarijih aplikacija u okviru MS Windows operativnog sistema, dodatnim AI mogućnostima. Ova promena dolazi nakon ukidanja WordPad tekst procesora, kako bi se korisnicima pružila dodatna pomoć veštačke inteligencije pri pisanju teksta. […]

Notepad dobija nove AI mogućnosti za pisanje – šta to znači za korisnike?

Microsoft je najavio da će unaprediti Notepad, jednu od najstarijih aplikacija u okviru MS Windows operativnog sistema, dodatnim AI mogućnostima. Ova promena dolazi nakon ukidanja WordPad tekst procesora, kako bi se korisnicima pružila dodatna pomoć veštačke inteligencije pri pisanju teksta.

Na screenshot-u test verzije Notepad-a za Windows 11, objavljenom na društvenoj mreži X, može se videti novi meni nazvan „Cowriter“. Ovaj meni korisnicima nudi nove opcije poput „Rewrite“, „Make shorter“, „Make longer“, „Change tone“ i „Change format“. Očigledan zaključak je da Microsoft želi da korisnicima pruži dodatnu podršku veštačke inteligencije pri pisanju teksta.

Iako opcija „Cowriter“ prema screenshot-u još uvek nije dostupna, ukoliko pratimo logiku uvođenja AI opcija u druge aplikacije, može se očekivati da će ona postati dostupna za testiranje korisnicima Windows Insider Program-a u bliskoj budućnosti.

Ovo nije prvi put da Microsoft dodaje AI mogućnosti u svoje aplikacije. U septembru 2023. godine, predstavljen je generativni AI dodatak za Paint aplikaciju za Windows 11, nazvan „Cocreator“. Ovaj dodatak omogućava korisnicima da unesu tekstualni opis na osnovu koga Paint kreira sliku.

Ostaje da se vidi kako će korisnici reagovati na dodatno prisustvo veštačke inteligencije u Notepad-u, s obzirom na to da su ga mnogi koristili upravo zbog njegove jednostavnosti. Microsoft će verovatno selektovati učesnike Windows Insider Program-a koji će testirati Cowriter pre zvaničnog objavljivanja novih opcija.

FAQ:
1. Šta je Notepad?
Notepad je aplikacija za obradu teksta koja je deo MS Windows operativnog sistema.

2. Šta je generativna veštačka inteligencija?
Generativna veštačka inteligencija je vrsta veštačke inteligencije koja je sposobna da generiše nove, originalne informacije na osnovu prethodno naučenog.

3. Šta su AI opcije?
AI opcije su funkcionalnosti koje pruža veštačka inteligencija, a koje korisnicima olakšavaju određene zadatke ili pružaju dodatnu podršku. U slučaju Notepad-a, to može obuhvatati funkcije poput prepravljanja teksta, skraćivanja ili produžavanja teksta, promene tona ili formata.

4. Šta je Windows Insider Program?
Windows Insider Program je program koji omogućava korisnicima da isprobaju nove funkcionalnosti i ažuriranja pre zvaničnog objavljivanja. Korisnici koji se prijave za ovaj program mogu dati povratne informacije i sugestije kako bi pomogli u poboljšanju Microsoft proizvoda.