*EN Вештачка интелигенција

Budućnost Android telefona: Konvertovanje fizičkih SIM kartica u eSIM

Summary

Fizičke SIM kartice polako ali sigurno bivaju zamenjene novom tehnologijom eSIM, koje već koriste brendovi poput Apple-a i Google-a. Sada se čini da Google radi na funkciji „Konvertovanje u eSIM“, koja je primećena u najnovijoj Android 14 Developer 1 verziji, […]

Budućnost Android telefona: Konvertovanje fizičkih SIM kartica u eSIM

Fizičke SIM kartice polako ali sigurno bivaju zamenjene novom tehnologijom eSIM, koje već koriste brendovi poput Apple-a i Google-a. Sada se čini da Google radi na funkciji „Konvertovanje u eSIM“, koja je primećena u najnovijoj Android 14 Developer 1 verziji, ali još uvek nije dostupna u stabilnoj verziji Android 14 softvera.

Iako većina vrhunskih Android telefona podržava eSIM, konverzija fizičkog SIM-a u eSIM nije moguća. Ova nova funkcija bi ponudila korisnicima praktičnost da prebace svoje postojeće SIM kartice u digitalni format, bez gubitka podataka ili promene telefonskog broja.

eSIM donosi brojne prednosti u odnosu na fizički SIM. Jedna od njih je što eSIM ne može fizički biti oštećen ili izgubljen. Takođe, zbog svoje male veličine, proizvođači mogu dodati dodatne komponente i implementirati vodootpornost na uređaje jer nema fizičkog SIM slota koji zahteva otvor.

Razmatranje izbora između eSIM-a i fizičkog SIM-a je tema podeljenih mišljenja među korisnicima. Iako eSIM pruža mnoge prednosti, postoji jedna velika mana – zamena SIM kartice između različitih uređaja postaje teža. Umesto jednostavnog umetanja fizičke kartice, korisnici će morati da prolaze kroz proces aktivacije svaki put kada zamene eSIM na svojim telefonima.

U svakom slučaju, budućnost telefona je definitivno u digitalnim karticama. Kako tehnologija napreduje, očekuje se da sve više uređaja usvoji eSIM kao standardnu opciju za povezivanje.