*EN Вештачка интелигенција

AMD Instinct MI300X – Novi napredak za veštačku inteligenciju

Summary

AMD je nedavno započeo isporuku svojih Instinct MI300X GPU-ova namenjenih veštačkoj inteligenciji i high-performance computing (HPC) zadacima. Ova vest je potvrđena od strane Šarona Žoua, izvršnog direktora kompanije LaminiAI, koji ima partnerski odnos sa AMD-om. LaminiAI planira da iskoristi AMD […]

AMD Instinct MI300X – Novi napredak za veštačku inteligenciju

AMD je nedavno započeo isporuku svojih Instinct MI300X GPU-ova namenjenih veštačkoj inteligenciji i high-performance computing (HPC) zadacima. Ova vest je potvrđena od strane Šarona Žoua, izvršnog direktora kompanije LaminiAI, koji ima partnerski odnos sa AMD-om.

LaminiAI planira da iskoristi AMD Instinct MI300X za ubrzanje velikih jezičkih modela (large language models, LLMs) u korporativnim aplikacijama. Iako je AMD već neko vreme isporučivao Instinct MI300 seriju svojim klijentima u domenu superkompjutera, očekuje se da će Instinct MI300X biti proizvod koji će najbrže dostići milijardu dolara prometa u istoriji.

AMD Instinct MI300X je srodan sa njihovim Instinct MI300A modelom, koji je prvo industrijsko data centar sertifikovano rešenje koje koristi x86 CPU jezgra opšte namene i CDNA 3 bazirana visoko-paralelizovana compute jezgra za AI i HPC upotrebu. Glavna razlika između ova dva modela je u tome što Instinct MI300X nema x86 jezgra, ali ima više CDNA 3 čipleta, što mu omogućava veće performanse za AI i HPC zadatke. Takođe, Instinct MI300X dolazi sa 192 GB HBM3 memorije i maksimalnim protokom od 5.3 TB/s.

Ova nova AMD grafička kartica, prema procenama, bi trebalo da nadmaši performanse Nvidia H100 80GB rešenja, koje se već koristi u velikom broju kompanija kao što su Google, Meta (Facebook) i Microsoft. Instinct MI300X čak predstavlja konkurenciju i Nvidia H200 141GB GPU-u, koji se očekuje da će tek biti pušten na tržište.

LaminiAI je prva kompanija koja je potvrdila svoju upotrebu Instinct MI300X, dok su Meta i Microsoft već naručili značajne količine AMD Instinct MI300 serije proizvoda. Sve ove informacije ukazuju na to da će AMD Instinct MI300X doneti značajne koristi u primeni veštačke inteligencije i high-performance computing zadacima.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Šta je AMD Instinct MI300X?
AMD Instinct MI300X je grafička kartica koja je namenjena veštačkoj inteligenciji i high-performance computing (HPC) zadacima.

2. Koje kompanije koriste AMD Instinct MI300X?
Kompanije LaminiAI, Meta (Facebook) i Microsoft su naručile ili planiraju da koriste AMD Instinct MI300X grafičke kartice.

3. Koja je razlika između AMD Instinct MI300X i AMD Instinct MI300A?
Glavna razlika između ova dva modela je što AMD Instinct MI300X nema x86 jezgra, ali ima više CDNA 3 čipleta, što mu omogućava veće performanse za AI i HPC zadatke.

4. Koje su prednosti AMD Instinct MI300X u odnosu na Nvidia H100 80GB i Nvidia H200 141GB?
AMD Instinct MI300X se očekuje da nadmaši performanse Nvidia H100 80GB rešenja, a predstavlja i konkurenciju Nvidia H200 141GB GPU-u.

Ključni pojmovi:

– GPU: Grafička procesorska jedinica (Graphics Processing Unit) je računarski čip koji se koristi za obradu i generisanje grafike.
– Veštačka inteligencija (AI): Veštačka inteligencija se odnosi na sposobnost računarskih sistema da izvršavaju zadatke koji zahtevaju ljudsku inteligenciju, kao što su prepoznavanje slika, obrada prirodnog jezika i donošenje odluka.
– High-performance computing (HPC): High-performance computing se odnosi na korišćenje superkompjutera i naprednih tehnika obrade podataka kako bi se postigle visoke performanse u izvršavanju kompleksnih računarskih zadataka.

Predloženi linkovi:

AMD
Nvidia