*EN Вештачка интелигенција

Univerzitet u Štutgartu i Hewlett-Packard Enterprise najavljuju izgradnju dva nova superkompjutera

Summary

Univerzitet u Štutgartu i Hewlett-Packard Enterprise (HPE) su objavili sporazum o izgradnji dva nova superkompjutera u računarskom centru visokih performansi Univerziteta u Štutgartu. Ovi superkompjuteri, nazvani Hunter i Herder, će pokretati najnovije AMD Instinct MI300A akceleratorske procesorske jedinice (APU). Hunter […]

Univerzitet u Štutgartu i Hewlett-Packard Enterprise najavljuju izgradnju dva nova superkompjutera

Univerzitet u Štutgartu i Hewlett-Packard Enterprise (HPE) su objavili sporazum o izgradnji dva nova superkompjutera u računarskom centru visokih performansi Univerziteta u Štutgartu. Ovi superkompjuteri, nazvani Hunter i Herder, će pokretati najnovije AMD Instinct MI300A akceleratorske procesorske jedinice (APU).

Hunter će biti prvi superkompjuter koji će započeti sa radom 2025. godine, sa očekivanim maksimalnim performansama od 39 petaflopsa. Ovaj superkompjuter će biti baziran na HPE Cray X4000 arhitekturi i koristiće AMD Instinct MI300A akceleratorske procesorske jedinice. Hunter će služiti kao prelazni superkompjuter koji će omogućiti korisnicima HLRS-a da pređu na masivno paralelnu, GPU-ubrzanu strukturu Herdera.

Herder će biti instaliran 2027. godine i predstavljaće sistem na eksaskali sposoban za brzine od jednog kvintiliona FLOPS-a. Konačna konfiguracija Herdera će biti definisana do kraja 2025. godine, a biće bazirana na akceleratorskim čipovima.

Ovom saradnjom, AMD želi da unapredi performanse, efikasnost i brzinu prenosa podataka kroz pružanje najnovijeg AMD Instinct MI300A akceleratora za projekat „Hunter“. Oba superkompjutera će omogućiti istraživačima u Štutgartu brojne nove mogućnosti za istraživanje u različitim oblastima inženjerstva i primenjenih nauka. Očekuje se da će ovi superkompjuteri omogućiti napredno projektovanje vozila sa efikasnijom potrošnjom goriva, razvoj produktivnijih vetroturbina, kao i stvaranje novih materijala za elektroniku i druge primene.

FAQ:
1. Kada će prvi superkompjuter, Hunter, započeti sa radom?
– Hunter će započeti sa radom 2025. godine.

2. Kako će biti nazvan drugi superkompjuter?
– Drugi superkompjuter će se zvati Herder.

3. Na kojoj arhitekturi će biti baziran superkompjuter Hunter?
– Hunter će biti baziran na HPE Cray X4000 arhitekturi.

4. Kada će biti instaliran superkompjuter Herder?
– Herder će biti instaliran 2027. godine.

5. Koje će akceleratorske procesorske jedinice biti korišćene u ovim superkompjuterima?
– Superkompjuteri će koristiti AMD Instinct MI300A akceleratorske procesorske jedinice (APU).