*EN Вештачка интелигенција

Prodaja personalnih računara: Kako veštačka inteligencija utiče na tržište

Summary

Tržište personalnih računara suočava se sa padom prodaje, koji će se najverovatnije završiti tokom sledeće godine. Međutim, postoji jedan faktor koji može pokrenuti povratak rasta – veštačka inteligencija. Prema analitičarima, potrošači su sve više spremni da kupuju nove računare, a […]

Prodaja personalnih računara: Kako veštačka inteligencija utiče na tržište

Tržište personalnih računara suočava se sa padom prodaje, koji će se najverovatnije završiti tokom sledeće godine. Međutim, postoji jedan faktor koji može pokrenuti povratak rasta – veštačka inteligencija.

Prema analitičarima, potrošači su sve više spremni da kupuju nove računare, a posebno su zainteresovani za uređaje opremljene funkcijama veštačke inteligencije. Ova potražnja za AI uređajima dodatno podstiče tržište i pruža razlog za optimizam.

Umesto originalnog citata, može se reći da analitičari predviđaju da će tržište računara doživeti rast od 8% u 2024. godini. Kupci žele da osveže svoje računare iz ere pandemije i očekuju pojavu novih uređaja sa AI funkcijama.

Važno je napomenuti da će Microsoft ukinuti podršku za svoj operativni sistem Windows 10 14. oktobra 2025. godine u skladu sa svojim životnim ciklusom podrške od 10 godina. Ova odluka može imati značajan uticaj na mnoge uređaje, što može sprečiti stotine miliona od njih da dobiju drugi život.

Dodatno, velike tehnološke kompanije nastavljaju da razvijaju nove funkcionalnosti veštačke inteligencije koje će privući potrošače da kupe nove računare. Ove funkcije pružaju napredne mogućnosti za obradu podataka, prepoznavanje glasa i slike, kao i personalizovano iskustvo za korisnike.

Iako se prodaja personalnih računara smanjuje, očekuje se da će se tržište oporaviti zahvaljujući interesovanju potrošača za uređajima sa veštačkom inteligencijom. Novi računari koji kombinuju AI tehnologije i najnovije inovacije obećavaju da će transformisati način na koji koristimo ove uređaje u budućnosti.


Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Kako veštačka inteligencija utiče na tržište računara?

Veštačka inteligencija ima pozitivan uticaj na tržište personalnih računara jer potrošači sve više pokazuju interesovanje za uređaje sa AI funkcijama. Ovi napredni uređaji pružaju nove mogućnosti za korisnike, kao što su obrada podataka i prepoznavanje glasa i slike.

2. Zašto tržište računara doživljava pad prodaje?

Postoji nekoliko faktora koji doprinose padu prodaje računara, uključujući i zasićenost tržišta, produženi životni vek računara i povećanu popularnost mobilnih uređaja kao zamene za tradicionalne računare.

3. Kada će se očekivati oporavak tržišta računara?

Analitičari predviđaju da će tržište računara doživeti rast od 8% u 2024. godini, zahvaljujući interesovanju potrošača za novim uređajima sa AI funkcijama.

4. Kakav uticaj ima Microsoft-ova odluka o ukidanju podrške za Windows 10?

Ukidanje podrške za Windows 10 može sprečiti stotine miliona uređaja da dobiju drugi život i ugroziti njihovu funkcionalnost i bezbednost. Potrošačima se preporučuje da razmotre nadogradnju svojih uređaja na novije operativne sisteme kako bi imali najnovije bezbednosne i funkcionalne mogućnosti.