*EN Вештачка интелигенција

Administracija predsednika Bajdena planira dodeliti subvencije za proizvodnju čipova u SAD

Summary

Administracija predsednika Joe Bidena planira dodeliti milijarde dolara subvencija vrhunskim kompanijama za proizvodnju čipova. Cilj ovih subvencija je podržavanje izgradnje novih fabrika u SAD, koje će omogućiti proizvodnju naprednih poluprovodnika za pametne telefone, veštačku inteligenciju i sisteme oružja. Lideri industrije […]

Administracija predsednika Bajdena planira dodeliti subvencije za proizvodnju čipova u SAD

Administracija predsednika Joe Bidena planira dodeliti milijarde dolara subvencija vrhunskim kompanijama za proizvodnju čipova. Cilj ovih subvencija je podržavanje izgradnje novih fabrika u SAD, koje će omogućiti proizvodnju naprednih poluprovodnika za pametne telefone, veštačku inteligenciju i sisteme oružja. Lideri industrije navode da su pregovori u toku, a očekuje se da će neka saopštenja biti izdata pre Bajdenovog obraćanja o stanju nacije 7. marta.

Kompanija Intel, koja je jedan od verovatnih primalaca subvencija, ima projekte u više država SAD, uključujući Arizonu, Ohajo, Novi Meksiko i Oregon, čija vrednost prelazi 43,5 milijardi dolara. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), takođe se smatra jednim od mogućih primalaca subvencija, budući da ima dve fabrike u izgradnji u blizini Feniksa, koje će ukupno koštati 40 milijardi dolara. I južnokorejski Samsung Electronics ima veliki projekat u Teksasu vredan 17,3 milijarde dolara.

Osim navedenih kompanija, Micron Technology, Texas Instruments i GlobalFoundries takođe su među glavnim kandidatima za dobijanje subvencija. Međutim, Ministarstvo trgovine SAD odbilo je da komentariše medijske izveštaje i nije želelo da otkrije potencijalne kandidate.

Jasno je da će dodela subvencija zavisiti od toga koji će projekti najviše doprineti ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država. Administracija predsednika Bajdena fokusira se na jačanje domaće proizvodnje čipova kao ključnog konkurentsog sektora, ne samo u tehnološkom, već i u nacionalnom kontekstu. Očekuje se da će ove subvencije podstaći razvoj domaće tehnološke industrije i obezbediti Ameriku na globalnom tržištu poluprovodnika.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Koja je svrha dodele subvencija vrhunskim kompanijama za proizvodnju čipova?

Svrha dodele subvencija vrhunskim kompanijama je podržavanje izgradnje novih fabrika u SAD radi proizvodnje naprednih poluprovodnika za pametne telefone, veštačku inteligenciju i sisteme oružja.

2. Koje kompanije su glavni kandidati za dobijanje subvencija?

Kompanije Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), Samsung Electronics, Micron Technology, Texas Instruments i GlobalFoundries su među glavnim kandidatima za dobijanje subvencija.

3. Koje su vrednosti projekata kompanija koje su kandidati za subvencije?

Intel ima projekte u više država SAD čija vrednost prelazi 43,5 milijardi dolara. TSMC ima dve fabrike u izgradnji u blizini Feniksa, koje će koštati ukupno 40 milijardi dolara. Samsung Electronics ima projekat u Teksasu vredan 17,3 milijarde dolara.

4. Da li Ministarstvo trgovine SAD otkriva potencijalne kandidate za subvencije?

Ministarstvo trgovine SAD odbilo je da komentariše medijske izveštaje i nije želelo da otkrije potencijalne kandidate.

5. Kako će biti odabrani kandidati za subvencije?

Dodela subvencija će zavisiti od toga koji će projekti najviše doprineti ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država.

Definicije:

– Subvencije: Finansijska pomoć koju vlada dodeljuje određenim kompanijama ili industrijama kako bi podržala njihove aktivnosti ili podstakla određeni sektor ekonomije.

– Poluprovodnik: Materijal koji ima električnu provodljivost između provodnika (kao što je metal) i izolatora (kao što je staklo). Poluprovodnici se koriste za izradu elektronskih komponenti kao što su čipovi.

Srodni linkovi:
Intel
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC)
Samsung Electronics
Micron Technology
Texas Instruments
GlobalFoundries