*EN Вештачка интелигенција

Revolutivna inovacija: Nuklearna baterija koja traje 50 godina

Summary

Nuklearna energija se koristi već dugi niz godina, ali se njena upotreba i dalje izaziva polemike. Međutim, kineski startap Betavolt je napravio veliki napredak u ovoj oblasti. Njihova najnovija inovacija je nuklearna baterija koja može trajati čak 50 godina. Ova […]

Revolutivna inovacija: Nuklearna baterija koja traje 50 godina

Nuklearna energija se koristi već dugi niz godina, ali se njena upotreba i dalje izaziva polemike. Međutim, kineski startap Betavolt je napravio veliki napredak u ovoj oblasti. Njihova najnovija inovacija je nuklearna baterija koja može trajati čak 50 godina.

Ova baterija se zasniva na principu pretvaranja toplote od radioaktivnog raspada u električnu energiju. Kako bi postigli ovakvu dugotrajnost, kineski naučnici su uspeli da kompresuju 63 nuklearna izotopa u mali modul veličine novčića. Iako je njihova prva verzija baterije veličine svega 15x15x5 kubnih milimetara, moć ovog uređaja predstavlja početak revolucije. Betavolt planira da u narednih godinu dana proizvede bateriju veće snage koja bi mogla da se koristi u pametnim telefonima ili dronovima.

Jedna od najvećih briga kod korišćenja radioaktivnih materijala je bezbednost. Međutim, tvorci Betavolt-a tvrde da je njihova nuklearna baterija potpuno bezbedna za upotrebu. Zahvaljujući višeslojnoj konstrukciji, baterija je otporna na paljenje ili eksploziju. Takođe, može izdržati ekstremne temperature od -60°C do +120°C. Inovacija koju Betavolt nudi otvara vrata za primenu ove tehnologije u medicinskim uređajima kao što su pejsmejkeri, veštačka srca ili slušni aparati.

Unapređenje u oblasti nuklearnih baterija nosi izazove, kao što su efikasnost i problemi oko otpada od radioaktivnih materijala. Međutim, Betavolt tvrdi da je energetska baterija ekološka i ne predstavlja pretnju za životnu sredinu. Nakon perioda raspada, nuklearni izotopi se pretvaraju u stabilne izotope bakra, koji nije radioaktivan.

Ova tehnologija koju Betavolt razvija predstavlja veliki korak napred u oblasti nuklearne energije. Obećava produženu trajnost baterija i mogućnost korišćenja u različitim uređajima. Ako se ova revolucija implementira na širem tržištu, mogli bismo se oprostiti od punjenja telefona svakodnevno.