*EN Вештачка интелигенција

Majkrosoft poziva proizvođače računara i laptopova da dodaju novo dugme za pokretanje AI aplikacije na tastaturi

Summary

Majkrosoft je nedavno pozvao nezavisne proizvođače računara i laptopova da dodaju novo dugme na tastaturu koje će omogućiti pokretanje njihove najnovije aplikacije veštačke inteligencije (AI) ChatGpt. Ova inicijativa predstavlja jedan od najvećih redizajna tastature koje je Majkrosoft sproveo od devedesetih […]

Majkrosoft poziva proizvođače računara i laptopova da dodaju novo dugme za pokretanje AI aplikacije na tastaturi

Majkrosoft je nedavno pozvao nezavisne proizvođače računara i laptopova da dodaju novo dugme na tastaturu koje će omogućiti pokretanje njihove najnovije aplikacije veštačke inteligencije (AI) ChatGpt. Ova inicijativa predstavlja jedan od najvećih redizajna tastature koje je Majkrosoft sproveo od devedesetih godina 20. veka, kada je dodao posebno dugme za Windows.

Prisustvo Majkrosofta kao velike IT kompanije na tržištu računara omogućava im da putem licenciranja sa nezavisnim proizvođačima kao što su Lenovo, Del i Hape utiču na promene na tržištu računarskih uređaja. Ovo partnerstvo je simboličan korak koji otvara vrata aplikacijama generativne AI tehnologije.

Iako većina korisnika danas pristupa AI aplikacijama putem telefona, a ne računara, Majkrosoft ističe svoje blisko partnerstvo sa OpenAI-jem, proizvođačem ChatGpt-a.

Uvođenje novog dugmeta pored „space“ tastera, gde će pisati „Kopilot“, obeležava početak godine koja će biti obeležena intenzivnom konkurencijom među tehnološkim kompanijama u razvoju AI aplikacija.

Majkrosoft nije jedina kompanija koja ima prilagođenu tastaturu. Apple je bio pionir ovog koncepta još u 80-im godinama kada je uveo dugme „Command“ (koje je nekad nosilo Apple logo). Google ima dugme za pretragu na svojim Chromebook-ovima i prvi je eksperimentisao sa dugmetom specifičnim za veštačku inteligenciju kako bi pokrenuo svoj glasovni asistent na svom Pixelbook-u.

Međutim, oko 82% desktop računara, laptopova i radnih stanica koristi Windows, operativni sistem Majkrosofta, u poređenju sa 9% koji koristi Apple, i 6% koji koristi Google.

Očekuje se da će neki od proizvođača laptopova predstaviti svoje nove modele tastatura na CES sajmu gedžeta koji se održava sledeće nedelje u Las Vegasu.

FAQ

1. Koja je svrha novog dugmeta na tastaturi?

Novo dugme koje Majkrosoft preporučuje dodavanje na tastaturu ima za cilj olakšavanje pokretanja njihove najnovije veštačke inteligencije (AI) aplikacije ChatGpt.

2. Zašto je ova inicijativa važna?

Ova inicijativa je važna jer otvara vrata aplikacijama generativne AI tehnologije i podstiče unapređenje upotrebe veštačke inteligencije u svakodnevnom radu i komunikaciji.

3. Kako će ovo uticati na tržište računara i laptopova?

Očekuje se da će uvođenje novog dugmeta na tastaturi pokrenuti novi talas konkurencije među IT kompanijama koje se trude da nadmaše jedna drugu u razvoju AI aplikacija. To bi moglo dovesti do inovacija i poboljšanja kvaliteta proizvoda na tržištu računara i laptopova.

4. Koji drugi proizvođači imaju prilagođenu tastaturu?

Pored Majkrosofta, i Apple i Google imaju tastature sa posebnim dugmetima. Apple je bio pionir u ovom konceptu sa dugmetom „Command“, dok Google ima dugme za pretragu na svojim Chromebook-ovima.

5. Gde će biti predstavljeni novi modeli tastatura?

Očekuje se da će neki od proizvođača laptopova predstaviti svoje nove modele tastatura na CES sajmu gedžeta koji se održava sledeće nedelje u Las Vegasu.